Eesti muusika ehk 21 aastat R2 aastahitte

Raadio 2 on alates 1994. aastast korraldanud küsitluse populaarsemate Eesti laulude valimiseks. Kõik tulemused, kokku 21 aastat, on kättesaadavad veebilehelt http://r2.err.ee/aastahitt/ajalugureg.php. Need annavad hea ülevaate Eesti muusika lähiajaloost. Analüüsin pisut parimaid laule ja populaarsemaid artiste.

Kokku on aastahittide tabelis 880 lugu, millest omakorda 845 on unikaalset (osad lood on edetabelis mitmel aastal). Selleks, et pisut esitajatest ja lauludest sügavamale vaadata, on vaja ka laulude sõnu. Nende leidmiseks kasutasin veebilehte http://sasslantis.ee/. Sõnad õnnestus mul kokku juurde lisada 495 loole (59%).

Laulusõnad

Selleks, et võtta kokku, millest populaarsemad laulud räägivad, koostasin eestikeelsete laulude sõnade esinemissagedusel põhinevad sõnapilved. Seejuures kasutasin ainult sõnade algvorme. Sõnakorduste vältimiseks (näit mõne loo refräänis), tegin sõnapilved selle järgi, mitmes loos mingi sõna esineb. Esimesel pildil on populaarsemad nimisõnad ja teisel omadussõnad.

Järgmisel graafikul on võrreldud 20 populaarsemat nimi- omadus- ja tegusõnu kahel perioodi 1994-2005 ja 2006-2015.

Erinevad sõnad lauludes

Keskmiselt on ühes laulus 82 unikaalset sõna. Kõige suurema sõnavaraga paistavad silma hip-hop ja räpi lood. Esimesel kohal on 373 erineva sõnaga Ä-Rühma Popmuusik ning unikaalsete sõnade poolest viimasel kohal Vaiko Epliku Moonaliisa.

Artistid

Läbi R2 aastahiti ajaloo on selgelt kaks kõige populaarsemat artisti Terminaator ja Smilers, kellel on vastavalt 43 ja 41 lugu edetabelis. Allolev heatmap annab ülevaate 25 populaarsema artisti karjääri kohta. Ka siin eristuvad need kaks kõige populaarsemat artisti, kelle lood on peaaegu katkematult aastahiti edetabelisse jõudnud. Alles viimastel aastatel on Terminaatori populaarsus vähenema hakanud. Teised artistid figureerivad edetaelis kõik oluliselt lühemal perioodil.

Lisaks lugude arvule edetabelis vaatasin ka artistide poolt saadud häälte arvu kokku läbi ajaloo. Kuigi rohkem lugusid, tähendab ka rohkem hääli, siis mõnevõrra on pilt eelmisest heatmapist erinev. Üksikud ülipopulaarsed lood aitavad mõne artisti selles nimekirjas ettepoole. Ääremärkusena lisan, et kõige populaarsem lugu 4304 häälega on Tanel Padar & The Sun - Võta Aega.

Kuidas?

Idee selleks analüüsiks andis blogipostitus 50 Years of Pop Music. Andmed aastahiti tulemuste kohta on kogutud R2 veebilehelt http://r2.err.ee/aastahitt/ajalugureg.php ning laulusõnad pärinevad andmebaasist http://sasslantis.ee/. Lisaks oma tavapärasele töövahendile R, kasutasin seekord tekstianalüüsiks esmakordselt ka Pythonit ja Estnltk library’t. Analüüsi skript asub Githubis: https://github.com/toomase/eesti_muusika.