Eesti kohanimede ruumiline esinemissagedus

Mis?

Inspireerituna Moritz Stefaner’i blogipostitusest tegin Eesti kohanimeregistri baasil väikese analüüsi kohanimedes sisalduvate sõnade ruumilisest esinemissagedusest. Kohanimeregisteris on üle 155 000 kande: linnad, tänavad, järved, mäed, poolsaared, bussipeatused, talud jne. Sellest andmebaasist otsisin kohanimesid, mis sisaldavad mingit sõna, näiteks -nõmme- ja kuvasin kõik vastavad asukohad kaardile. Tumesinine toon näitab suurt esinemissagedust, heleroheline väikest ning kollane seda, et piirkonnas vastavat sõna sisaldavaid kohanimesid pole.

See analüüs ei ole teaduslik ja ülimalt täpne lähenemine kohanimedele vaid pigem on eesmärk leida lihtsalt huvitavaid mustreid ja avastada Eestit uue nurga alt.

Vastandid

Vaatasin kuidas jagunevad erinevad vastandid kohanimedes. Mitmed neist on väga levinud. Näiteks -suur- esineb 1248-s ja -väike- 1763-s kohanimes. Kui näiteks sõna -suur- on üle Eesti jagunenud üsna ühtlaselt, siis sõna -väike- on rohkem levinud Kagu- ja Põhja-Eestis.

Mõisad, kirikud, lossid ja talud

Huvitav on näha, et -mõis- on kohanimedes laiemalt levinud kui -talu-. Eriti paistab mõisade suurem konsentratsioon silma Lõuna-Eestis.

Loodus

Lauget Eestimaad katab üle 8000 -mäe- ja 1000 -oru-. Kui mäed asuvad kõikeal Eestis, siis orud on koondunud rohkem Lõuna-Eestisse.

Naabrid

Meie naabritest on kohanimedega kõige rohkem tunnustatud rootslasi, 141 korral. Vaeslapse osas on lätlased, kelle riigi nime on saanud 38 kohta. Kui -vene- ja -läti- ei moodusta kohanimedes populaarsemaid piirkondi, siis -soome- on mõnevõrra levinum Lõuna- ja -rootsi- Lõuna- ja Lääne-Eestis.

Nimed

Kandsin kaardile ka 8 eesnime, mis tunde järgi tihedamini kohanimedes esinevad. Sellest väikesest valimist osutus kõige populaarsemaks -jaani-. Nimede põhjal joonistuvad välja mitmed päris huvitavad mustrid. Näiteks ei ole -matsi- nimelisi kohtasid peaaegu üldse Põhja-Eestis. -mardi- ei ole aga populaarne olnud Lõuna-Eestis.

Kuidas?

Kogu analüüs on tehtud R programmeerimiskeele abil. Koodiga võib tutvuta siin: https://github.com/toomase/kohanimed